Tentativă de lovitură de stat în Sudanul de Sud, cu sute de morti

Sute de oameni au murit in Sudanul de Sud, in ultimele doua zile, in urma unor confruntari violente intre factiuni rivale ale armatei, au anuntat reprezentanti ONU.

Acestia sustin ca, potrivit unor rapoarte neconfirmate inca din capitala Juba, intre 400 si 500 de persoane au fost ucise, transmite BBC.

Sudanul de Sud a fost zdruncinat, in ultimele doua zile, de ciocniri violente in urma unei incercari de lovitura de stat impotriva presedintelui Salva Kiir. Presedintele Consiliului de Securitate al ONU a declarat ca a existat potential pentru izbucnirea unui razboi civil.

Guvernul din Sudanul de Sud a anuntat ca zece lideri politicieni au fost arestati, inclusiv fostul ministru de Finante. In plus, presedintele a precizat ca un grup de soldati, care il sustinea pe fostul vicepresedinte Riek Machar, a incercat sa preia controlul cu forta, in noaptea de duminica spre luni, insa acesta a fost invins de catre autoritati.

In dimineata urmatoare, Kiir a ordonat sa fie declarata stare de asediu in capitala Juba. Reprezentantii ONU au obtinut putine informatii in acest caz, insa ambasadorul francez al ONU, Gerard Araud, a mentionat ca aproximativ 20.000 de oameni au cerut refugiu de la misiunea ONU din Juba. „Unele rapoarte arata sute de pierderi de vieti omenesti.

Pentru moment nu putem confirma acest lucru, insa, in orice caz, bilantul este foarte ridicat”, a declarat Araud. Acesta a adaugat ca incidentul a avut „potential de razboi civil” intre cele doua grupuri etnice principale din Sudanul de Sud, Dinka si Nuer.

sursa: Ziare.com