The Daily Beast: Cine sta in spatele modernizarii UIMITOARE a fortelor speciale ruse?

Din conversatiile cu ofiteri de informatii americani, jurnalistul Josh Rogin a aflat ca cei carora trebuie sa li se aduca multumiri pentru progresul uimitor al armatei ruse sunt reprezentantii companiei germane Rheinmetall, firma care a pregatit luptatorii rusi si a continuat procesul chiar in apogeul crizei din Crimeea.

Faptul ca Rheinmetall avea un acord Rusia nu era un secret. Compania germana a semnat contractul in 2011 pentru suma de 100 de milioane de euro pentru a construi un centru de pregatire si antrenamente militare pentru fortele speciale la Mulino, langa Nizhny Novgorod.

Centrul, dotat cu cele mai recente tehnologii in domeniu, are o capacitate de pregatire de 30.000 militari anual. Desi s-a anuntat suspendarea proiectului, CIA suspecteaza ca Rheinmetall a antrenat in secret militarii rusi, arata in The Daily Beast.

„Faptul ca firmele germane au sustinut si antrenat armata rusa chiar in timpul agresiunii impotriva Ucrainei este regretabil” -spune un consilier anonim din cadrul Senatului SUA.

Josh Rogin observa ca Rheinmetall a sustinut proiectul chiar si dupa invazia rusa din Crimeea, pana in momentul in care guvernul german l-a inchis, in cele din urma, la sfarsitul lunii trecute.

Sefii din sistemul de aparare american  recunosc ca „in ultimii ani, armata rusa a suferit o schimbare revolutionara. Expertii compara echipamentul si pregatirea militarilor rusi de azi, cu cel demonstrat in 2008, in timpul conflictului cu Georgia.

Nu este vorba doar despre modernizarea echipamentelor, dar, de asemenea, despre schimbarea doctrinei militare: Rusia se concentreaza acum pe „utilizarea de unitati bine pregatite de reactie rapida”, precum si pe elemente de razboi informational si cibernetic.

sursa:  incomemagazine.ro