Tribunal german decide împotriva adopţiei în cazul unui cuplu de gay

O curte superioară din Germania a decis să nu acorde cuplurilor formate din persoane de acelaşi sex dreptul de a adopta copii, respingând un caz pe motive de procedură.

Decizia vine după ce anul trecut Berlinul a extins legile adopţiei pentru a include şi cuplurile gay.

Săptămâna trecută, Curtea Constituţională din Karlsruhe a respins pe motive de procedură cererea unui tribunal din Berlin de a decide dacă cuplurile gay care trăiesc în uniuni civile oficializate pot adopta copii.

Judecătorii au decis că cererea primită de la Tribunalul Districtual Schöneberg din Berlin nu oferea suficiente motive şi de aceea nu întrunea cerinţele oficiale necesare pentru a fi discutată la respectiva curte superioară germană.

Cazul a fost înaintat de un cuplu de gay care vor să adopte cei doi copii pe care i-au crescut şi care acum sunt adulţi. Tribunalul districtual a oprit dosarul în martie 2013 şi a trimis cazul la Curtea Constituţională din Karlsruhe.

Anul trecut, aceeaşi curte de justiţie a respins o interdicţie asupra aşa-ziselor „adopţii succesive” pentru cuplurile gay aflate în parteneriat civil. Această decizie permite ca, într-un cuplu în care unul din parteneri a adoptat un copil, celălalt să aibă dreptul de deveni şi el mamă sau tată adoptiv al copilului adoptat. Înainte se permitea acest lucru doar pentru copiii biologici ai partenerilor, nu şi pentru cei adoptaţi.

Decizia din februarie 2013 a stabilit că şi cuplurile de acelaşi sex pot creşte un copil la fel ca cele tradiţionale.

Germania a legalizat parteneriatele civile în 2001, dar încă nu a legiferat căsătoria între persoane de acelaşi sex.

Sursa: Deutsche Welle