Trupe ucrainene sunt atacate de fortele ruseşti într-o bază din Simferopol, Crimeea, un militar ar fi murit – agentia Interfax. Militarii ucraineni au fost autorizaţi să folosească armele

Militarii ucraineni din Crimeea au fost autorizati sa foloseasca armele, dupa ce trupele aflate intr-o baza din cel mai mare oras din Crimeea, Simferopol, au afirmat marti ca au fost atacate de fortele rusesti, incident in timpul caruia un soldat a fost ucis.

Trupele ucrainene aflate intr-o baza din cel mai mare oras din Crimeea, Simferopol, au afirmat marti ca au fost atacate de fortele rusesti, un soldat fiind ranit, transmite agentia Interfax, care citeaza un purtator de cuvant al armatei ucrainene, potrivit Reuters. La putin timp dupa acest anunt, un purtator de cuvant al armatei ucrainene a precizat ca militarul a murit.

„Un militar ucrainean a fost ranit in gat si la clavicula. Acum s-au baricadat la etajul doi. Cartierul general si comandamentul au fost cucerite. Vor sa depunem armele, dar nu avem intentia sa ne predam”, a precizat acesta.

„Suntem luati cu asalt. Avem circa 20 de oameni aici si alte circa 10 pana la 15 persoane, inclusiv femei”, a mentionat un militar neidentificat, pentru televiziunea 5.

„Unul dintre ofiterii nostri a fost ranit in timpul atacului, fiind atins la gat si la mana”, a adaugat acesta.

Premierul ucrainean Arseni Iatseniuk a confirmat tirurile si a apreciat ca disputele cu Rusia au intrat intr-o faza militara.

„Conflictul a trecut de la faza politica la o faza militara”, a declarat Iatseniuk. „Astazi, trupele rusesti au inceput sa traga asupra soldatilor nostri. Este o crima de razboi”, a afirmat acesta.

Ora 19:55 Militarii ucraineni din Crimeea sunt autorizati sa foloseasca armele – oficial

Militarii ucraieni din Crimeea au fost autorizati sa-si foloseasca armele, in urma unui atac impotriva unei unitati din Simferopol, a anuntat in cursul serii ministerul ucrainean al Apararii.

„Pentru a proteja viata soldatilor nostri, unitatile militare ucrainene din Crimeea au fost autorizate sa-si foloseasca armele”, potrivit unui comunicat al ministerului.

Care este versiunea Rusiei

Tiruri efectuate de lunetisti s-au soldat cu un mort si doi raniti in randul combatantilor Fortelor de autoaparare ale Crimeei in Simferopol, a anuntat marti agentia locala Krim-inform, citand ministerul de interne din peninsula, scrie agentia de stat RIA Novosti.

„Fortele de autoaparare din Crimeea au aflat marti ca un grup de barbati inarmati se afla intr-o cladire situata pe strada Kubanskaia. Combatantii fortelor de autoaparare insarcinati sa verifice aceasta informatie au fost supusi tirurilor. Un barbat a fost ucis si doi altii raniti”, a precizat ministerul, pentru agentia Krim-inform.

Potrivit ministerului, ar putea fi vorba de o actiune de provocare.

Un purtator de cuvant al politiei locale, citat de agentia de presa Interfax-Ukraine, s-a soldat cu doi morti, un militar ucrainean si un membru al „fortelor de autoaparare” pro-ruse.

Doi alti barbati, un militar ucrainean si un paramilitar pro-dus, au fost raniti, a precizat acest purtator de cuvant, Olga Kondrasova.

Versiunea sa este total diferita de cea a ministerului ucrainean al Apararii, care vorbeste despre trei victime ucrainene, un mort si doi raniti.

Purtatorul de cuvant al politiei spune insa ca „in timpul unei examinari a locului, s-a stabilit ca tirurile au vizat soldati ucraineni si membri ai fortelor de autoaparare care plecasera spre acelasi loc”.

Pana in prezent, militarii ucraineni au fost somati sa nu „raspunda provocarilor” fortelor rusesti care ocupa Crimeea de doua saptamani.

Potrivit ministerului, militarul S. Kakurin a fost ucis dupa ce a fost impuscat in inima in timpul asaltului impotriva unitatii din care facea parte, la Simferopol. Capitanul V. Fedun a fost ranit la gat si la brat, in timp ce un al treilea soldat a fost ranit la cap si la picioare cu lovituri de baston.

„Agresorii purtand uniforme ale militarilor rusi erau inarmati cu pusti automate si o pusca cu luneta”, potrivit comunicatului.

„Presedintele (rus Vladimir) Putin este vinovat personal de sangele varsat al militarilor ucraineni”, a acuzat presedintele interimar Olexandr Turcinov.

sursa: hotnews.ro