Turcia ar permite amplasarea South Stream pe teritoriul său

Turcia ar fi dispusă să ofere Rusiei posibilitatea de a amplasa gazoductul South Stream pe teritoriul Turciei şi nu via Marea Neagră conform proiectului actual, dacă Moscova va face o cerere în acest sens, spune ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, transmite Reuters. Viitorul proiectului South Stream, o conductă cu o lungime de 2.400 de kilometri începând din Rusia în Europa via Marea Neagră evitând însă Ucraina este în dubiu în condiţiile crizei provocată de anexarea Crimeei de către Rusia.

“Suntem deschişi să analizăm orice cerere vizând trecerea pe teritoriul Turciei”, a declarat Taner Yildiz, citat de Agerpres. “Dacă va exista o cerere o vom analiza”, a mai spus Yildiz, care urmează să se întâlnească luni cu directorul general adjunct al Gazprom, Alexander Medvedev.

Miercuri însă consorţiul responsabil de proiectul South Stream a anunţat că în toamna acestui an intenţionează să înceapă amplaseze pe fundul Mării Negre primele ţevi din viitoarea conductă. Aceasta după ce grupul rus Gazprom a semnat un contract în valoare de două miliarde de euro cu compania italiană de servicii petroliere Saipem privind construirea primei conducte din gazoductul South Stream.

Acţionarii South Stream sunt Gazprom (Rusia), EDF (Franţa), Wintershall (Germania) şi Eni (Italia). Gazoductul ar urma să se întindă pe o lungime 2.446 km, dintre care 900 km prin Marea Neagră. Capacitatea proiectată a conductei este de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.

sursa: Focus Energetic