Un blogger protestează împotriva limitării dreptului la libera exprimare în Republica Moldova

Un protest mut a lansat Vitalie Marian, un blogger din Republica Moldova, în semna de protest față de restrângerea a dreptului la libertatea de gândire, opinie și exprimare publică.

În luna martie 2011, în calitatea lui de proprietar al blogului www.marianvitalie.eu, a fost atacat în judecată de către organizația “Gender Doc-M”, care apără drepturile homosexualilor din Republica Moldova pentru exprimarea opiniilor vizavi de comportamentul homosexual. La cererea “Gender Doc-M”, instanţa de judecată a emis la data de 1 august 2011, o încheiere prin care i-a interzis să divulg public învinuirile care i se aduc de organizaţia homosexualilor (care încă nu au fost probate în instanţă).

Marian Vitalie consideră că această decizie prezintă o sfidare a dreptului său la libera exprimare, drept garantat atât  de Constituţie, cât şi de Legea nr. 64 privind libertatea de exprimare.

În comunicatul său, el constată faptul că comunitatea LGBT din Moldova a pornit o acțiune amplă de hărțuire împotriva celor care au o opinie diferită despre homosexualitate. Menționez aici dosare recente cum ar fi: “Gender Doc-M” vs. Privesc.Eu, “Gender Doc-M” vs. Mdn.md etc.

Protestul “mut” va dura până la data de 21 Februarie 2012.