Un deputat rus propune să fie interzise studiile medicale contra plată

Deputatul liberal-democrat Valerii Seleznev a înaintat un proiect de lege conform căruia studiile în domeniul medicinei să fie exclusiv bugetare, interzicând studiile în bază de contract.Conform declarațiilor autorului inițiativei legislative, la moment Rusia ocupă locul cinci în lume după numărul de medici raportat la numărul populației, dar locul 130 după eficiența sistemului medical.

Deputatul afirmă că studenții la contract cu o reușită slabă sunt promovați exclusiv pentru încasările pe care le asigură aceștia. Garantarea studiilor medicale fără plată ar lichida aceste dependențe, fiind în același timp o garanție că diplomele în medicină nu vor mai putea fi cumpărate.

Mai mulți specialiști în medicină și educație și-au exprimat părerea referitor la acest subiect, majoritatea din ei afirmă că această inițiativă nu va rezolva de una singură problema pregătirii slabe a medicilor, ci doar va spori corupția. Conform lor, ar trebui să se verifice mai aspru reușita curentă și la examene a studenților de la medicină, acesta fiind soluția la problema dată.

Unii însă au susținut acest proiect, menționând că sistemul educațional contra plată distorsionează percepția studenților față de procesul educațional, creându-le o falsă percepție că achitarea contractului le asigură cunoștințe în domeniu.

Conform unor sondaje printre studenți și rezidenți – cea mai mare problemă în învățământul medical este baza practică insuficientă. După cum afirmă profesorii lor, mulți dintre absolvenți având vaste cunoștințe teoretice, nu pot îndeplini sarcini medicale elementare: oprirea unei hemoragii, identificarea grupei sanguine, acordarea primului ajutor medical.