Uniunea Europeană: 62 la sută din cetăţeni nu sunt interesaţi de alegerile europarlamentare

Şase din zece europeni nu sunt interesaţi de alegerile pentru Parlamentul European, arată rezultatele unui sondaj, în ciuda eforturilor depuse de managerii campaniilor electorale, de a captiva interesul cetăţenilor, comunică agenţia Reuters.

Dintre cei 9 mii de respondenţi din 12 state UE, 62 la sută sau declarat fie „deloc interesaţi”, fie „nu atât de mult interesaţi” de scrutinul din 22-25 mai, care va decide viitoare componenţă a Parlamentului European pentru următorii cinci ani.

Doar 35 la sută din respondenţi au declarat că vor participa la vot, comparativ cu 43 la sută din anul electoral 2009.

Cel mai mare entuziasm este înregistrat în Belgia (53 la sută), unde votul este obligatorui, această fiind urmată de Franţa (44 la sută) şi Olanda (41 la sută). Cele mai scăzute cifre se înregistrează în Marea Britanie şi Polonia (20 la sută).

În acest context, se aşteaptă ca formaţiunile de extrema dreaptă să obţină un scor electoral mare în Franţa şi Olanda, devenind forţe puternice în viitor Parlament European. Se aşteaptă rezultate bune şi din partea UKIP, formaţiunea naţionalistă din Marea Britanie.

Sondajul prezintă şi un tablou al raitingului liderilor europeni. Astfel, cancelarul german Angela Merkel dispune de cel mai înalt raiting de 51 la sută. Pe locul doi se află David Cameron, cu 35 la sută.

În schimb, cel mai nepopular lider politic este considerat preşedintele socialist al Franţei – Francois Hollande, care are doar 20 la sută raiting pozitiv şi 32 negativ.

Alegerile europarlamentare vor desemna cei 751 deputaţi ai forului legislativ al Uniunii Europene şi vor decide cine va fii viitorul preşedinte al Comisiei Europene, care urmează să fie numit de Consiliul Uniunii Europene şi confirmat de Parlamentul European.

Cele mai importante grupuri politice sunt – Partidul Popular European, socialiştii şi liberalii,  şi-au nominalizat deja candidatura, chiar dacă candidatul pentru şefia comisiei nu este numit de fracţiunile politice, ci de Consiliul European, alcătuit din liderii statelor membri.

Cu toată munca depusă depusă de cele trei grupuri politice timp de trei luni, sondajele arată că mai mult de 60 la sută din cetăţeni europeni nu cunosc cine candidează pentru funcţia de Preşedinte al Comisiei.

Sondajul a fost reallizat de Ipsos-MORI, în luna aprilie. În cadrul studiului au fost chestionate 8833 persoane din Belgia, Marea Britanie, Croaţia, Franţa, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Olanda, Polonia, Spana şi Suedia.