Următoarea misiune chineză pe Lună e planificată pentru 2015

După ce sonda spațială Chang’e-3 a aselenizat cu succes în data de 14 decembrie 2013, reprezentanții Agenției Spațiale Naționale din China au anunțat despre planurile de viitor legate de explorarea și studierea Lunii.

Astfel, misiunea Chang’e-4 este planificată pentru 2015. Noua sondă va transporta un alt robot ce va avea aceeași misiune de cercetare a suprafeței selenare ca și vehicul de explorare Yutu (“Iepurele de Jad”) folosit în misiunea  Chang’e-3.

Pentru anul 2017 este planificată lansarea sondei Chang’e-5, de data aceasta chinezii își propun un scop mult mai îndrăzneț: preluarea unor mostre de sol lunar, care să fie ulterior aduse pe Pământ. Deocamdată Chang’e-5 este o misiune imposibilă pentru ei, căci încă nu au reușit construcția unui modul de întoarcere capabil să reziste condițiilor tehnice necesare. În timpul aterizării, un asemenea modul atinge o viteză de 40230 km/oră, ridicând o temperatură foarte înaltă. Elaborarea și testarea unui asemenea modul are loc la un centru de cercetare din deșertul Gobi.