Valorile Mobiliare de Stat, intr-o noua etapa de dezvoltare

Comisia Națională a Pieței Financiare a aprobat Conceptul privind mecanismul general de tranzacționare a valorilor mobiliare de stat cu termen de circulație mai mare de un an la bursa de valori.

Acest Concept prevede că Valorile Mobiliare de Stat (VMS) vor fi tranzacționate la Bursa de Valori a Moldovei, lucru ce nu a fost posibil în practică până la moment.

Doresc din start să remarc, că această inițiativă este foarte importantă pentru sistemul financiar din Republica Moldova. După punerea în aplicare a acestui mecanism, vom avea cu adevărat un instrument financiar important, implementat pe deplin după conceptul teoretic și al practicii internaționale.

Nu o dată, am arătat, în alte articole, că VMS sunt instrumente care prezintă o concurență reală pentru depozitele băncilor comerciale și unul din cele mai bune și sigure instrumente de diversificare a riscurilor investiționale. Societatea moldovenească, duce lipsă de instrumente financiare, iar acest pas, este unul mic făcut pe calea dezvoltării pieții financiare autohtone.

Referitor la situația actuală a pieței VMS, cred că nu e potrivit să repet aceea ce este relatat în Concept. Acesta este publicat în ziarul Capital Market, nr. 49 (520), 25 decembrie 2013, de unde am și luat cunoștință cu el, dar este publicat și pe site-ul ziarului http://capital.market.md/ro/node/1231.

Dacă atragem atenția la scopul primordial al emitentului (statului) acestui instrument financiar la nivel teoretic, atunci la Obiectivul acestui Concept lipsește cel mai important obiectiv: „creșterea împrumuturilor interne prin emisiuni de VMS în defavoarea împrumuturilor externe”, iar apoi pot fi enumerate si cele din Concept: dezvoltarea pieții secundare a VMS, diversificarea instrumentelor financiare tranzacționate la bursă și sporirea accesului investitorilor la VMS. Dar aceasta este opinia mea.

Modificările care au fost propuse la Regulamentul cu privire la sistemul de înscrieri în conturi ale valorilor mobiliare de stat și la Regulile Depozitarului Național de Valori Mobiliare, sunt foarte bune, explicând pe înțelesul tuturor cum trebuie să funcționeze acest mecanism.

Chiar mă bucură faptul, că în pofida unor neînțelegeri dintre Banca Națională a Moldovei și Comisia Națională a Pieței Financiare la nivele de instituții de reglementare și supraveghere, acestea totuși au găsit loc de conlucrare în favoarea acestui instrument financiar.

In închiere, vă rog să luați cunoștință cu Ghidul Investitorului în Valori Mobiliare de Stat, care sper că în scurt timp va fi tot mai căutat.

 comerzan.info