Venezuela a expulzat trei diplomaţi americani

Ministrul venezuelean de Externe, Elias Jaua, a dezvăluit luni identităţile celor trei diplomaţi americani acuzaţi de implicare în manifestaţiile studenţilor din Venezuela şi somaţi să părăsească în termen de 48 de ore teritoriul acestei ţări.

„Guvernul nostru i-a declarat persona non grata (…) pe funcţionara Breean Marie McCusker, secretară de rangul doi care exercită funcţia de viceconsul în Venezuela, pe cetăţeanul Jeffrey Gordon Elsen, secretar secund al Ambasadei Statelor Unite la Caracas, care, de asemenea, exercită (funcţia de) viceconsul, şi pe Kristopher Lee Clark, secretar secund”, a detaliat Jaua în cadrul unei conferinţe de presă.

El a precizat că cei trei diplomaţi americani au la dispoziţie 48 de ore pentru a părăsi Venezuela.

Anunţul privind expulzarea a trei diplomaţi americani a fost făcut duminică seara la postul naţional de televiziune de preşedintele Nicolas Maduro. “Să se ducă să conspire la Washington!”, a declarat el.

Elias Jaua a justificat aceste măsuri prin participarea celor trei diplomaţi la „organizarea şi promovarea unor grupuri (de studenţi) care încearcă astăzi să provoace violenţe în Venezuela”.

De aproape 15 zile, această ţară se confruntă cu o mişcare studenţească de protest, sprijinită de forţe radicale din cadrul opoziţiei. Studenţii protestează faţă de viaţa scumpă şi insecuritatea din ţară.

Manifestaţiile au escaladat uneori în violenţe, care s-au soldat cu trei morţi miercuri, la Caracas. Zeci de tineri au fost reţinuţi.

Duminică, Guvernul venezuelean a acuzat Statele Unite că încearcă „să susţină şi să legitimeze tentativele de destabilizare a democraţiei venezuelene”, ca răspuns la declaraţiile secretarului de Stat american John Kerry, care a condamnat, sâmbătă, „violenţa iresponsabilă” exercitată împotriva manifestanţilor.

În plus, unul dintre liderii frondei, Leopoldo Lopez, vizat de un mandat de arestare pentru violenţe, emis miercuri, a făcut apel la o nouă reuniune marţi.

La sfârşitul lui septembrie, Maduro a ordonat, de asemenea, expulzarea primilor trei diplomaţi, între care însărcinata cu afaceri a ambasadei Statelor Unite, Kelly Keiderling, acuzată şi ea de conspiraţie cu opozanţii.

Sursa: libertatea.ro