Veselă care nu necesită a fi spălată

Spălatul vaselor este, probabil, una dintre cele mai neplăcute activități cotidiene, mai ales atunci când tocmai ați petrecut vreo 10 prieteni și aveți de spălat un munte de farfurii și pahare. Deși mașina de spălat vase a fost inventată acum 100 de ani, totuși puțini își pot permite o asemenea achiziție, mai ales că aceasta implică o risipă considerabilă de apă și curent electric.

Compania suedeză Tomorrow Machine împreună cu cercetătorii de la Innventia au elaborat un material nou pentru veselă.

Acest material este, de fapt, celuloză de lemn  special prelucrată și acoperită cu un strat ce are proprietăți hidrofobe foarte puternice. Astfel, suprafața veselei făcute din acest material respinge la nivel molecular apa și alimentele. După folosirea unei farfurii, de exemplu, este suficient ca ea să fie înclinată, încât picăturile de lichid și resturile de mâncare, pur și simplu, să se prelingă. O simplă clătire sub jetul de apă este suficientă, nici măcar nu e necesar să fie ștearsă!

Folosirea pe scară largă a veselei din acest material ar putea reduce cu mult consumul de apă potabilă la nivel global – o realizare importantă pentru ecologie, dar nici timpul economisit pentru spălarea vaselor nu este de neglijat.

Ca materie primă se folosesc coli de celuloză ce se modelează la temperatură și presiune înaltă și se întăresc definitiv. Vasele au suprafața asemănătoare celor de ceramică, dar sunt mult mai ușoare și rezistente la lovituri.

La moment, unicul impediment pentru producția în masă este stabilirea influenței suprafaței hidrofobe asupra mâncării. Dacă rezultatele vor fi pozitive, vom putea procura aceste vase în viitorul apropiat, până atunci însă vom fi nevoiți să mai spălăm vasele în mod obișnuit.