Vicepreședinte al Parlamentului European, reținut pe aeroportul din Frankfurt după ce i-a făcut ‘naziști’ pe vameșii germani

Eurodeputatul conservator polonez Jacek Protasiewicz, vicepreședinte al Parlamentului European, a fost reținut pentru scurt timp de poliția germană pe aeroportul internațional din Frankfurt după ce a insultat vameșii de acolo, spunându-le că sunt ‘naziști’, a strigat ‘Heil Hitler’ și l-a întrebat pe unul dintre ei: ‘Ai fost vreodată la Auschwitz?’, relatează joi agențiile Reuters și EFE.

Conform unor surse ale securității aeroportului, împotriva politicianului polonez în vârstă de 46 de ani a fost formulată o plângere pentru insulte la adresa poliției.

Eurodeputatul, membru al grupului popularilor europeni (PPE), era într-o stare avansată de ebrietate și abia se putea ține pe picioare, a declarat un martor cotidianului german Bild.

În urma incidentului, petrecut marți, Protasiewicz a fost reținut la secția de poliție din aeroport și a fost eliberat după ce i s-au luat datele de identificare.

Într-o declarație acordată ulterior unui post de televiziune polonez, el a recunoscut că a băut două sticle de vin în timpul zborului de la Varșovia la Frankfurt, dar și-a motivat reacția prin faptul că s-a considerat maltratat de către poliția germană, căreia a dorit să-i reamintească de teroarea ocupației naziste în Polonia.

Dar acest incident este unul stânjenitor pentru statul polonez, care încearcă să lase în urmă animozitățile istorice și să construiască o relație strânsă cu Germania.

De altfel, și premierul Donald Tusk a reacționat, declarând joi că în zilele următoare va lua o decizie cu privire la viitorul politic al lui Protasiewicz și asupra rolului pe care acesta îl mai poate juca în Parlamentul European.

‘Indiferent cine este vinovat și indiferent cât de mult au greșit angajații aeroportului german, comportamentul său este inacceptabil… Un bărbat trebuie să-și controleze emoțiile și nervii’, a spus premierul polonez.

Dar Protasiewicz este și un important lider politic regional în Polonia și un aliat al premierului Tusk, iar îndepărtarea lui ar putea fi o pierdere pentru acesta din urmă, care este afectat de o opoziție crescândă în partidul său și de scăderea popularității.

sursa: pefata.ro