Viena: Extremiştii de stânga au provocat violenţe încercând să zădărnicească organizarea unui bal naţionalist

În Viena, o manifestaţii de protest împotriva unui bal organizat de Partidul Libertăţii (FPO), formaţiune de orientare naţionalistă, a provocat dezordini de stradă, comunică BBC.

Conform datelor poliţiei, la demonstraţiile de stradă au participat peste şase mii de activişti ai organizaţiilor de extrema stângă. Poliţia a format un cordon în jurul centrului istoric al oraşului, pentru a nu permite accesul protestatarilor spre palatul unde avea loc festivitatea formaţiunii naţionaliste. Cu toate acestea, activiştii de stânga au provocat ciocniri cu poliţia, distrugând vitrinele unor magazine şi un automobil al poliţiei.

Jurnaliştii care au încercat să reflecte cele întâmplate, a declarat că poliţia nu le permite accesul spre demonstranţi.

Aşa-numitul „bal academic”, este organizat anual în castelul imperial din Hofburg, la care participă reprezentanţii mişcărilor naţionaliste din Europa, printre care şi Marine Le Pen.

Balul este organizat de formaţiunea de extrema drepta Partidul Libertăţii din Austria (FPO), reprezentanţii căruia militează pentru însprirea controlului asupra imigraţiei şi consolidarea rolului familiei tradiţionale în societate.

FPO este cel mai mare partid de opoziţie şi al treilea ca pondere în ţară, acumulând la ultimele alegeri parlamentare 21 la sută din voturile alegătorilor. Organizarea balului a fost supusă unor critici din partea unor organizaţii de stânga şi evreieşti din cauză că data desfăşurării acestuia a coincis cu Ziua Memoriei Holocaustului.